Scheiden en de bank

Scheiden en de bank

Door de gedaalde huizenprijzen komen scheidende paren nog maar moeilijk van hun woninghypotheek af. Wil één van beiden de gehele woning op naam krijgen, dan is de medewerking van de bank vaak een probleem. Vooral als de andere partner uit de aansprakelijkheid ontslagen wil worden, blijken banken vaak zeer terughoudend te zijn.

Al per 1 januari 2013 werden in de wet Inkomstenbelasting voor een nieuwe “eigenwoningschuld” extra vereisten ingevoerd. Alleen van een “eigenwoningschuld” is de (hypotheek)rente aftrekbaar. Bij de verkrijging van de “eigenwoning” moet met de bank een aflossingsschema worden overeengekomen en die aflossingen dienen ook daadwerkelijk plaats te vinden. Bij toedeling van de woning wordt de halve “eigenwoning” verkregen. Als daar tegenover ook de partners helft van de bestaande (hypotheek)schuld wordt overgenomen, zal die helft van de lening aan de nieuwe vereisten moeten voldoen. Anders is de rente niet aftrekbaar.

Als de bank weigert mee te werken aan het sluiten van een nieuwe leenovereenkomst voor die helft van de woning, ontstaat een fiscaal probleem. Om verstandig te scheiden is deskundig advies van de notaris nodig. Notaris Koene is de deskundige die deze en andere problemen van de scheiding doordacht en duidelijk voor u helpt op te lossen. Voor een scheiding is een informatief gesprek altijd zinvol.